duscuvorba

pricini de vorba

Dupa ratare

Viata politica de la noi este o mizerie, iar asta o stim cu totii. Nu prea ar mai avea sens sa discutam pe tema asta.

Exista totusi ceva ce merita privit – zbaterea politicienilor de a spune ceva care sa le justifice imaginea de sine si orgoliul. Sa luam de pilda exemplara ratare pe care Romania a executat-o la saritura peste gardul Schengen. A avut ceva elan, a sarit rezonabil dar a cazut in fund exact de partea astalalta a gardului – adica cea dinspre noi, dinspre plecare. Habar nu am daca asta s-a intamplat din cauza bugetarilor carati in spate ori a bolilor de care sufera. Nu stim cat de tare s-a ranit, asta urmeaza sa stabileasca specialistii. Stiu doar ca, in pregatirea acestui moment, politicienii au „pipait” inca din decembrie, temele pe care le vor rostogoli in media incepand de azi: cine este vinovat, ce s-a intamplat de fapt, ce este de facut in continuare, cine se va ocupa de acest „proiect national” (cine va fi seful) si altele asemenea. Daca toata lumea spune ca este o criza, atunci trebuie date raspunsuri pentru situatii de criza. Cristian Preda, altadata bine informat, a fost lasat ieri in aer, la o sueta cu un alt mazilit, Cristian Diaconescu, sa abordeze problema „theoretic” si sa discute despre necesitatea de a ne inhama la un efort national comun pentru acest proiect major…Bla, bla, bla.

OK, pana acum avem un autodenuntat – presedintele nostru – care isi asuma „responsabilitatea politica” a acestui esec. Pe mine nu prea ma convinge chestia asta. Ce anume inseamna? Cum se operationalizeaza? Cu ce ne scchimba noua viata incepand de azi? Parerea mea este ca asumarea asta (la Radio Guerrilla Bogdan Ciuclaru vorbea, citind un mesaj, despre „asomarea raspunderii”) nu inseamna absolut nimic. Domnul cu pricina si-a mai recunoscut, de-a lungul mandatului, rolul principal jucat in alte pricini de suparare pentru popor. Si apoi a mers la o bere.

Care va sa zica, sa ne pregatim pentru perioada urmatoare de discutie. Cred ca vom asculta despre (nu neaparat in ordinea asta): salarii nesimtite (guvernul a gresit, presedintele indreapta greseala); reforma statului (habar n-am de ce avem nevoie de 900.000 de bugetari si nu de 812.376); imbuibatii de patroni care nu-si platesc impozitele la fisc; reforma din educatie – aici autoritatile tin cu cei tineri, inteligenti si bine pregatiti (dar eu parca stiam ca astia au plecat din tara) care se lupta cu dinozaurii din universitati (acestia din urma nu vor sa modernizeze sistemul care a produs competentele ce ne conduc acum). Daca lucrurile se complica, vom audia si despre securitate nationala/strategia de securitate nationala (aici avem un ton mai grav, pentru ca este vorba despre armata si razboi), moguli si „coalitia rusinii” (sau „coalitia imorala” ori ceva pe acolo) adica PNL+PC. Daca nu intra in coalitia asta PSD va fi dat exemplu pozitiv si poate ajunge chiar la putere, cine stie?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: