duscuvorba

pricini de vorba

De ce nu ne merge (bine)

Pentru ca ne pricepem la tot si la toate. Pentru ca nu mai stim in ce sa avem incredere si in ce nu. Pentru ca asteptam ca altii sa judece pentru noi, iar astfel problemele noastre sa se rezolve…de la sine.

Nu am mai auzit nimic in ultima vreme despre lucratorii din servicii acoperiti in presa. Dar asta nu inseamna nicidecum ca nu sunt la lucru. Decembrie 2010, ianuarie 011 si prima jumatate a lui februarie 011 au fost luni pline de spectacol media. De la pensii militare pana la elicopetere carand cohorte de vamesi si politisti corupti. La toate acestea, deodata sau pe rand, am avut parte de pareri ale comentatorilor si jurnalistilor. Puterea este blamata ca lanseaza astfel de subiecte pentru a „acoperi” marile probleme ale natiei. Posibil, ba chiar foarte probabil. Da’ce-i nou in asta? Asa functioneaza mintea sefimii de azi. Problema este ca puterea de azi, ca si cea de ieri ori ca cea de maine, va da presei ceea ce stie ca va fi preluat. In ritmul si in dozele necesare. Logica asta primitiva de influentare o gasim in manualele serviciilor din toate timpurile – construiesti alte subiecte, le preia media si tii lumea ocupata. Problema este ca trebuie ca si media sa intre in acest joc, asa cum este planificat sa intre. Iar la noi…se intampla intocmai cum se asteapta marimile. Problema este ca de vreo 20 de ani, sfatuitorii puterii in ale comunicarii – pentru toate guvernele si de toate culorile politice – au acelasi tipar de gandire. Iar de partea cealalta, in media, gasim o suspecta permeabilitate la aceste mesaje. Asa ca pana la urma ne intrebam de ce ne mai uitam la ce se scrie, spune, discuta…

In acest timp, asa cum arata ultima cercetare IMAS publicata de Adevarul , Armata si Biserica scad, iar increderea in SRI, CNA si in Presa este din ce in ce mai mare. O tara ca aici.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: